Can Gavarra a Polinyà, divendres 30 novembre 2018, de 12 a 15h
La Fase 3, en la que es troba el projecte actualment, té per objectiu identificar les oportunitats d’economia circular més rellevants pel territori, identificar els agents i els recursos necessaris i el pla d’acció que caldria seguir per implantar-les. Per fer-ho, s’està preparant un gran esdeveniment amb actors clau, principalment empreses, dels tres sectors econòmics seleccionats com estratègics. En aquest esdeveniment, es donarà espai per pensar amb visió sistèmica i de cicle de vida, reflexionar sobre nous models de negoci, així com definir conjuntament les línies prioritàries del pla d’impuls de l’economia circular al territori. Es planteja abordar tant els reptes individuals que té cada sector (residus, pressió legislativa, escassetat de recursos…) com reptes compartits entre sectors (p.ex. packaging sostenible entre la química i l’agroalimentari). Un esdeveniment on la co-creació d’estratègies circulars tindrà un pes compartit amb una ponència d’expert de referència i espais de networking.
Un programa enfocat en la cerca d’oportunitats i sinergies
12:00 Benvinguda institucional i ponència inspiracional.
- Alba Cabañas ens parlarà de l’economia circular i les oportunitats per al món empresarial
- Genís Roca ens parlarà d’innovació oberta i col·laboració entre agents i empreses per ser més competitiu i tindre un futur més pròsper
12:40 – 13:30 Bloc 1: L’EC, el camí per resoldre alguns grans reptes del sector químic, metall i agroalimentari.
Aquest bloc inclou 3 espais de treball paral·lels per sectors.
Espai 1: Eficiència de processos en el sector químic i packaging
On s’abordaran les oportunitats de millora en la gestió interna dels processos químics per tal de recircular fluxos, guanyar competitivitat econòmica i reduir l’impacte ambiental del residu industrial. Estratègies per respondre a la creixent pressió legislativa envers els processos químics, els productes plàstics de curta vida útil i el residu derivat de l’activitat industrial.
Espai 2: Recirculació i malbaratament alimentari
Actualment es perd durant tota la cadena de valor un terç dels aliments que produïm. La ciutadania i l’administració pública seran forces de canvi, juntament amb l’empresa, envers la consecució de cicles tancats de matèria orgànica.
Espai 3: Traçabilitat i recuperació de metalls
Tant la producció per a altres indústries com per al consumidor final és principalment lineal. Un volum molt rellevant de metalls que ara mateix surten del sector i no tornen, essent moltes vegades perduts en els abocadors. Ara, gràcies a les noves tecnologies de traçabilitat i altres innovacions, s’obre la porta a poder identificar i recuperar aquests recursos per a nous usos.
13:40 – 14:30 Bloc 2: Generació àgil de sinergies.
Troba’t amb altres sectors, tu tries on vols anar.
Espai 1: Nous models de negoci, solucions i sistemes producte-servei.
L’època de canvi actual està transformant la manera com s’han consumit fins ara els productes o serveis. L’encariment de les matèries primeres, els nous patrons de consum i la gestió del risc han generat l’aparició de nous models de negoci que replantegen integralment l’estratègia empresarial. De vendre productes a vendre un servei, de serveis a canvis del sistema.
Espai 2: Noves solucions d’envasat, bioplàstics i materials alternatius per al sector agroalimentari.
La pressió europea i ciutadana per una nova economia dels plàstics és una de les principals preocupacions del sector. El sector agroalimentari és el major consumidor d’envasos, mentre que el sector químic comença a oferir solucions més sostenibles. És clar que el futur dels plàstics passa pel nexe entre aquests sectors.
Espai 3: Com la química pot contribuir a la circularitat del sector metall.
Els tractaments de superfícies o coatings tenen una notorietat destacada a l’àmbit B30, tant pel pes econòmic de l’activitat com per l’impacte ambiental dels residus. Representa una nova oportunitat de negoci? Quines estratègies existeixen i quines vies cal explorar?
14:30 Dinar networking.
Per seguir la discussió dels espais de treball, conèixer altres empreses i agents amb interès per l’economia circular.