Biodiversitat i capital natural: regulació, reptes i portunitats per a les empreses.

Dimarts 18 de febrer del 2025 de 12:30 a 14:00

La biodiversitat i el capital natural estan guanyant protagonisme a les polítiques ambientals ia l’estratègia empresarial. No només pel seu valor ecològic, sinó també pel seu impacte directe a l’economia, la salut i el benestar social. Els ecosistemes ens proporcionen serveis ecosistèmics essencials com ara la regulació del  clima, la fertilitat del sòl o el subministrament d’aigua, però el seu deteriorament suposa una amenaça creixent per a l’estabilitat de molts sectors econòmics  i per a la nostra qualitat de vida.

Ens enfrontem a una crisi global de biodiversitat, amb més del 60% de les espècies silvestres desaparegudes els darrers 40 anys a causa de la transformació de  l’ús del sòl i el mar, la sobreexplotació dels recursos, el canvi climàtic, la contaminació i la proliferació d’espècies invasores.

Per revertir aquesta tendència, la Comissió Europea ha adoptat normatives clau, com ara el Reglament sobre Productes Lliures de Desforestació, que exigeix ​​a  les empreses garantir que els seus productes no contribueixin a la destrucció de boscos, o el Reglament de Restauració de la Natura, que fixa objectius  obligatoris per a la recuperació d’ecosistemes degradats a la UE.

Aquestes noves regulacions suposen un desafiament i una oportunitat per a les empreses, que s’hauran d’adaptar als nous requisits i integrar estratègies que contribueixin a la conservació de la biodiversitat. A més, emergeixen marcs voluntaris com la Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), que  ajudaran les companyies a mesurar i gestionar els seus impactes sobre la natura.

Quina és l’estat de la biodiversitat actualment i quines serien les mesures prioritàries? Com influirà el canvi polític global a la implementació d’aquestes  regulacions? Quin paper ha de jugar la col·laboració publicoprivada en aquest procés? Com les empreses poden convertir la biodiversitat en un factor estratègic  d’innovació i competitivitat? Quin impacte real tindran aquestes normatives i quins resultats se n’esperen?

Dialogarem amb:

Cèsar Luena

Eurodiputat. Com a vicepresident de la Comissió de Medi Ambient, Salut i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu va ser ponent de l’informe sobre la proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la restauració de la naturalesa i de l’Estratègia de Biodiversitat de la UE per al 2030.

Cristina Sánchez 

Doctora en Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona. Des del 2000 és la Delegada de SEO/Birdlife a Catalunya, fent, entre d’altres, accions de conservació d’espècies i espais naturals i promoció de la custòdia del territori. Actualment també és Presidenta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

David Álvarez

CEO de Ecoacsa y coordinador del Grup de Treball de Capital Natural del Grup Espanyol de Creixement Verd, que agrupa més de 60 empreses compromeses amb un enfocament ambiciós a l’hora d’abordar els reptes mediambientals i que representen el 70% de l’IBEX.

Introdueix i modera: Mercè Rius

Doctora en Biologia i PDD dIESE. Amb més de 25 anys de trajectòria en temes ambientals al sector privat i públic on ha ocupat càrrecs com a diputada de medi ambient de la Dip. de Barcelona, ​​dir. de l’Institut Català d’Energia, dir. gral. de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i de Transports i Mobilitat a la Generalitat de Catalunya