ESGREM (Ens Supramunicipals per a la Gestió de Residus Municipals) és un grup de treball constituït el gener del 2021 i coordinat per la Fundació Fòrum Ambiental. Actualment compta amb 49 entitats participants formades per: consorcis, mancomunitats, comarques, consells insulars, diputacions i àrees metropolitanes repartides per tota la geografia espanyola i que donen servei a més de 21 milions de persones.

Les entitats locals supramunicipals (com consorcis, mancomunitats, diputacions o àrees metropolitanes) ocupen una posició privilegiada per participar en els àmbits de debat i decisió i aportar propostes i solucions efectives pel que el gener de 2021 la FFA llança l’ESGREM (Ens Supramunicipals) per a la Gestió dels Residus Municipals), un grup de treball d’àmbit espanyol per potenciar i formalitzar la cooperació i la coordinació de les entitats supramunicipals dedicades a la gestió dels residus a Espanya que acumulen un coneixement i experiència únics sobre la realitat d’aquesta gestió

La missió de l’ESGREM és accelerar la transició cap a la gestió sostenible de residus municipals a Espanya i, així, contribuir a la protecció del clima i al compliment dels objectius europeus.

Les línies estratègiques principals del grup de treball són:

  • Coordinar una col·laboració territorial i interterritorial més gran per aconseguir sinergies operatives i en l’aplicació d’instruments de promoció i control.
  • Compartir, elaborar i difondre experiències i coneixements (publicacions, jornades de treball i congressos, xarxes de discussió i relacions, projectes de recerca, guies, enquestes, bones pràctiques, estadístiques, missions internacionals, formació, etc.).
  • Representar l’àmbit local per canalitzar opinions, posicionaments i actuacions de lobby (fòrums de discussió, negociacions, desenvolupaments legislatius o normatius, etc.) davant de les administracions públiques competents, parlaments, xarxes i qualsevol altre estament, tant a Espanya com a la UE.
  • Assistir les entitats locals a augmentar els nivells de servei en termes d¿economia circular i de salut pública. En particular, la gestió de RM i de residus sanitaris assimilables s’ha mostrat com a servei públic essencial en el context de la pandèmia de Covid19.
    Complementar la comunicació a la ciutadania cap a la coresponsabilització en la gestió sostenible de RM.

Web